"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


E héten bemutatjuk a gyűjteményünkben található „Rendszeres német nyelvtan” könyvet. A középiskolai tankönyvet Dr. Perényi József kegyesrendi főgimnáziumi tanár írta és a Franklin társulat adta ki Budapesten 1905-ben. A könyv a gimnáziumok 5-8., a reáliskolák 3-8. osztályai számára készült 141 számozott oldalon. A Beírás szerint Glück Sándor tulajdona volt. A könyvet a pecsét alapján városunkban Alexander Vilmos kereskedése forgalmazta.

Alexander Vilmos 1889-ben alapította könyvnyomdáját, mely tevékenységi körét még abban az évben bővítve bejegyeztette könyv- és papír kereskedésként is, emellett zenemű kereskedelemmel is foglalkozott. Üzlete a sátoraljaújhelyi Rákóczi utcán volt. Az 1900-as évek elején képeslapkiadással is foglalkozott. A nyomdájának neve egy időben „Hegyalja nyomda” volt. 1914-ben üzletkörét bor- és vegyeskereskedéssel is bővíttette. A helyi könyvkiadás méreteit jelöli, hogy az 1800-as évek végén öt nyomda is működött a városban, az első világháború előestéjén pedig már hét. Alexander Vilmos üzlete és nyomdája 1928-ban szűnt meg. 
Alexander Vilmos kivette a részét a város életéből más módokon is. A „Sátoraljaújhelyi kölcsönös önsegélyező Hitelszövetkezetben” 1900-tól igazgatósági tag, 1914-től pedig pénztárnok, a Sátoraljaújhelyi Népbankban 1918-tól igazgatósági tag, később vezérigazgató. Ezen felül még egy fél tucat részvénytársaság, egyesület igazgatósági tagja volt. 1933-ban, miután végleg csődbe ment, Palesztinába vándorolt a családjával.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com