Turán művész grafit irónbél. A birtokunkban levő doboz 10 darab 2H-s keménységű irónbelet tartalmazott.
Az 1881-ben alapított Schuler József Rt. Első Magyar Acélírótoll- Tollszár- és Indigó-másolópapír Gyár gyártotta. A cég a nevében megnevezetteken felül rengeteg egyéb terméket is gyártott. A Turán termékcsalád gyártásának kezdeti dátuma sajnos jelenleg ismeretlen, de az 1930-as években már biztosan létezett. Többféle Turán irón is forgalomban volt. Számos grafitceruzát, postairónt és színes ceruzát is készítettek Turán név alatt. A ceruzabelet celluloidból készített ceruza alakú foglalatba helyezve használták.
A városban a két világháború között (és azt közvetlenül megelőzően) élénk oktatási élet folyt. A legfiatalabbak képzéséről a felekezeti elemi iskolák gondoskodtak: a Római katolikus elemi iskola (a mai Árpádházi Szent Margit Általános iskola jogelődjeként előbbinek a helyén állt), a Református Elemi Iskola (Petőfi u. 9.), Görög Katolikus Elemi Iskola (Kazinczy u. 51.), Izr. Státusquo Kastenbaum Elemi Iskola (Rákóczi u. 18.), Izr. Orthodox Elemi Iskola (Sziget u. 15.). És működött egy Állami Elemi Iskola is a református iskolával egy épületben.
Azok számára, akik nem akartak gimnáziumba tovább tanulni a polgári iskolák tudtak továbbtanulási lehetőséget biztosítani. A Sátoraljaújhelyi Katholikus Carolineum Polgári Leányiskola (Kazinczy u. 12), Állami Polgári Leányiskola (Petőfi utcán), Zrínyi Ilona Polgári Leányiskola (Esze u. 10.), Kossuth Lajos Polgári Fiúiskola (Móricz Zsigmond utcában nyílt később a Deák utcára majd a Jókai u. 36. szám alá költözött). Ezeken felül az Esze Tamás iskola helyén is működött 1940-től egy polgári fiúiskola (mely elődje az utca más részén volt korábban).
Továbbá, működött a Munkácsi utcán egy Felsőkereskedelmi Iskola és a több mint kétszáz éves Kossuth Lajos Gimnázium a mai helyén, Piarista Gimnázium néven.
Ezen iskolákban tudták használni a bemutatásra került irónbelet, de persze minden egyéb iskolán kívüli használata is gyakori lehetett a városban, hiszen egy elterjedt márkáról van szó.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com